Program pilotażowy "Dobry Posiłek w Szpitalu"

Szanowni Państwo,

 

Z przyjemnością informujemy, że od dnia 01.12.2023 r. Zespół Opieki Zdrowotnej we Włoszczowie im. Jana Pawła II przystąpił do pilotażowego programu „Dobry posiłek w Szpitalu” uruchomiomego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie edukacji żywieniowej i poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów przebywających w szpitalach.

 

Posiłki naszych pacjentów przygotowywane są zgodnie z jadłospisem opracowanym przez dietetyka (na minimum 7 dni), zawierającym następujące informacje: 

 

  • rodzaj posiłku i skład produktu,
  • wartość energetyczną (kaloryczną) i odżywczą (białko, węglowodany (w tym cukier), tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe nasycone),
  • ilość soli,
  • wielkość porcji,
  • sposób przetwarzania
  • obecność alergenów.

Codziennie na naszej stronie internetowej będziemy publikować zdjęcie przedstawiające co najmniej dwa posiłki z najczęstszych posiłków w ciągu dnia, wraz z odnośnikiem do pozycji jadłospisu. Sam jadłospis zostanie również zamieszczony na stronie internetowej.

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Skip to content